Erdélyi töltött
káposzta * 3-4 fej savanyú
káposzta
* 1/2 kg vágott savanyú káposzta
* 1,5 kg darált sertéshús
* 30 dkg szalonna (vagy zsiradék)
* 20 dkg rizs
* 1 fej hagyma
* só
* 2-3 cikk fokhagyma
* bors
* nagyon kevés pirospaprika
* csombor
* kapor
* füstölt csülök
* friss oldalas
* tejföl
1. A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon,
hozzáadjuk a rizst, és kevés ideig pirítjuk.
2. Amikor kihűlt, hozzáöntjük a húshoz, majd
sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk és
hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
3. Ezután a fejes káposztáról óvatosan
lefejtjük a leveleket, és ebbe töltjük a
húst, lazán, mert a rizs megdagad.
4. A fazék aljára inox rácsot teszünk, hogy
ne égjen oda, a kimaradt leveleket
ráterítjük, és a vágott káposzta felét a
levelekre tesszük, amire kerül a füstölt
csülök és az oldalas (az oldalas
nélkülözhető), és rárendezzük a
töltelékeket.
5. A tetejét bőven megszórjuk csomborral és
kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta
másik felét, teljesen feltöltjük vízzel, és
kb. 2 óra alatt készre főzzük.
6. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.