Hozzávalók:
- 15 dkg enyhén sós vaj
- 2 csomag 6 lapos réteslap
- A töltelékhez:
- 25-25 dkg mandula és dió
- 5 dkg cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- A sziruphoz:
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 3 szegfűszeg
- 1 kis darabka fahéj
- 2,5 dl citromlé
- 25 dkg méz
Elkészítés:
A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük
egy másik edénybe, így az alja, a zavaros része nem kerül az édességbe.
4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy
rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A töltelékhez
valókat összekeverjük és durvára aprítjuk (ezt merülőmixerrel a
legkönnyebb). A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük,
ugyanúgy vajjal locsolgatva. A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a
maradék tésztalapokkal – azokat szintén megvajazva – befedjük. Nyolc
egyforma négyzetre vágjuk, majd kis lánggal 1 óra 20 percet sütjük.
Közben a maradék sziruppal folyamatosan locsolgatjuk, míg szinte mindet
beissza.
|