Hozzávalók:
- 3 kg lila, kövér padlizsán
- 1 kg krumpli
- 30 dkg zsíros reszelt sajt
- só, bors, olívaolaj
- A darált húshoz:
- 1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
- 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
- 2 hagyma
- 1/2 pohár fehér bor
- 2 babérlevél
- só, bors, olaj
- 2 tojás
- 2 leveseskanál reszelt sajt
- Besamelhez:
- 3 kanál liszt
- 1 l tej
- 2 tojássárga
- 1 csésze reszelt sajt
Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a
darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a
kis golyók kialakulását. Ezekután ráöntjük az apróra vágott hagymát és
kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a
paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat
mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és
addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós.
Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat
és a reszelt sajtot.
Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és
szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Gazdasszonyok azt javasolják hogy
sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és
törölgessük szárazra egyenként ?ket, és süssük ki forró olajban. A
megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben
vágjuk karikákra és süssük ki majd itassuk le a fölösleges olajat.
Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon,
vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos
kavarás melett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet
szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú
adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük
gyors kavarás melett majd hagyjuk annyira kihülni hogy bele tudjuk
kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás,
darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos
besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.
|