Muszaka (Rakott padlizsán) - Görög ételek - Fájlkatalógus - Főzünk együtt
Szombat, 2016-12-10, 11:48 AM
Üdvözöllek Vendég

Gasztronómia íz világa!

Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 49
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nyitólap » Fájlok » Görög ételek

Muszaka (Rakott padlizsán)
2011-06-11, 12:03 PM

Hozzávalók:

 

  • 3 kg lila, kövér padlizsán
  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg zsíros reszelt sajt
  • só, bors, olívaolaj
  • A darált húshoz:
  • 1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
  • 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
  • 2 hagyma
  • 1/2 pohár fehér bor
  • 2 babérlevél
  • só, bors, olaj
  • 2 tojás
  • 2 leveseskanál reszelt sajt
  • Besamelhez:
  • 3 kanál liszt
  • 1 l tej
  • 2 tojássárga
  • 1 csésze reszelt sajt

 

Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezekután ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Gazdasszonyok azt javasolják hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként ?ket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki majd itassuk le a fölösleges olajat.
Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás melett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás melett majd hagyjuk annyira kihülni hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.
Kategória: Görög ételek | Hozzáadta: Tomi
Megtekintések száma: 557 | Feltöltések: 0 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Keresés