Mindent
az útmutatások alapján csináltam. Megfőztem a sushi rizst, úgy ahogy az
elő van írva. A főzés előtt többször átmostam, majd jól lecsepegtettem.
A rizsnek megfelelő mennyiségű vízben tettem oda főni. Először hagytam
felforrni a vizet, majd egészen takarékon főztem, 10-12 percig a rizst.
Ezt követően még fedő alatt hagytam párolódni. Közben elkészítettem az
öntetet hozzá. Sajnos rizsecetet egyszerűen elfelejtettem venni, így sima
ecetből készítettem. 2 rész ecet, 1 rész cukor és egy rész só
keverékét összemelegítettem. Amikor a rizs kissé kihűlt már, akkor
apránként adtam hozzá az ecetes keveréket, majd jól átkevertem. Nagyon
ragacsos állagú lesz a rizs, de ekkor jó. Megvárom amíg teljesen
langyosra ki nem hűl. Ezalatt az idő alatt elkészítem azt, amit a
tekercsekbe szeretnék tenni. Mindenfélét lehet, tulajdonképp, nincs rá
igazi szabály..én lazacot, surimit, garnélarákot, tojást, uborkát és
avokádót szeleteltem össze. Amikor a rizs kihűlt, leterítjük a
norilapot, a rizst vizes kézzel kb 0,5 cm vastagságban elsimítjuk
rajta, majd az alsó harmadára hosszában ráhalmozzuk a tölteléket.
Ezt
követően a görgetővel szorosan feltekerjük, vigyázva arra, hogy
egyenletes tekercseket kapjunk. Az első tekerés után igazítsunk a
tekerőn, hogy azt ne csavarjuk fel a tekercsekkel együtt. A végén
egyengessük el a tekercseket, vigyázva, mert könnyen sérül, amikor már
felpuhult. Ezt követően éles késsel 6 egyenlő szeletre vágjuk a
tekercset és kész a maki.
Szójaszószba,
wasabiba mártogassuk. A szójában el is lehet leverni egy kevés wasabit,
de rá is lehet vékonyan kenni a makira. Utána esetleg el lehet
rágcsálni egy szelet savanyított gyömbért, de ez nem kötelező. Azt
mondják, letisztítja az ízlelőbimbókat és így minden egyes tekercsnek az
ízét élvezhetjük.
|