Az édes-savanyú sertés világszerte a kínai éttermek egyik legnépszerűbb étele. Sokak szerint egy nyugati kitaláció, bár a mártás már a 18. században létezett Kínában (elsősorban mártogatósként). Sajnos nem a legegészségesebb étel, különösen ha kínai gyorsétkezdékben fogyasztjuk. Azonban nagyon könnyen elkészíthető házilag is, így redukálni lehet a zsír- és cukortartalmát..
Hozzávalók
45 dkg sertéshús (szűzpecsenye, karaj, comb)vagy csirkemell 1 ek kínai rizsbor 1 ek sötét szójaszósz 6 ek liszt 2 tojás 1 ek étkezési kukoricakeményítő 2 piros kaliforniai paprika 1 csokor újhagyma 1 nagy maréknyi bambuszrügy 1 konzerv ananász (400ml) Földimogyoró olaj
Mártáshoz
3 ek étkezési kukoricakeményitő 3 ek szójaszósz 4 ek világos nádcukor 8 ek rizsecet 3 ek ketchup (vagy sűrített paradicsom) 2 dl víz az ananász lecsepegtetett leve
Előkészületek
A sertéshúst vagy a csirkemellet kis kockákra vágjuk. A rizsbort és szójaszószt elkeverjük egy nagy tálban, hozzáadjuk a húskockákat, a mártással jól bedörzsöljük. A tojást elkeverjük a liszttel. A paprikát és újhagymát vékony csíkokra szeleteljük. Az ananászt lecsepegtetjük, ha szükséges, kis darabokra vágjuk. A lecsurgatott levet megtartjuk. A bambuszrügyet lecsepegtetjük, egy maréknyit az ananász darabokhoz adunk.
Elkészítés
A húskockákat kiveszük a pácból, egy tányérra helyezzük. A kukoricakeményítővel leszórjuk. A mártáshoz szükséges hozzávalókat egy lábasba töltjük, elkeverjük. Egy wokba bő olajat töltünk, felmelegítjük. Amikor füstölni kezd, a hús darabokat a tojásos lisztben megforgatjuk, majd a forró olajban 2-3 percig aranybarnára átsütjük. Egy papírtörlőkkel kibélelt tálban leitatjuk a zsiradékot. Kisütjük a következő adagot. Közben a mártást is a tűzhelyre tesszük, kb 3 percig sűrű mártássá főzzük. A wokot a hús sütése után papírtörlővel kitöröljük, majd 2 ek olajat ismételten felmegítűnk. Amikor füstölni kezd, beledobjuk a hagyma és paprika szeleteket, 1-2 percig magas hőfokon sütjük, közben keverjük. Hozzáadjuk a bambuszrügy és ananász darabokat, majd a mártást. Megkóstoljuk, ha szükséges adunk hozzá sót, borsot – ha túl sűrű, felöntjük ananászlével. Visszatesszük a sült hús kockákat, óvatosan elkeverjük, 2-3 percig rotyogtajuk. Melegen tálaljuk.