Hozzávalók :
25 dkg liszt,
2.5 dkg margarin,
2.5 dkg élesztő,
2.5 dkg porcukor,
1 tojás,
1.3 dl tej,
3 csipet só,
egy citrom reszelt héja
10 dkg darált dió,
10 dkg kristálycukor,
olvasztott vaj
Elkészítés : A tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az alját is )
Keverjük össze a darált diót és a kristálycukrot.
Ha a tésztánk megkelt, nyújtsuk ki kb. egy – másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy villával az olvasztott margarinba és forgassuk meg jól a cukros dióba. Ezután tegyük szorosan a tésztadarabokat a tortaformába és szórjuk a tetejére a maradék cukros diót. Így kelesszük még újabb 30 percig.
Előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Vaníliasodó :
4 dkg liszt,
5 dkg cukor,
2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje,
4 db tojássárgája,
8 dl tej
Elkészítés : A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk ( ha vanília rudat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp : Én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem. Nem kellett attól félni, hogy leég az alja!
|