Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt 2 dkg élesztő egy kk porcukorral 1dl tejben felfuttatva
2 tojássárgája
2 dl tej
6 dkg Rama v. zsír
5 dkg porcukor 1 csipet só Elkészítés:
A fentieket szépen össze kell dolgozni és egy órát keleszteni meleg helyen.
Ha megkelt, körülbelül másfél ujjnyira kell nyújtani a tésztát és
pogácsaszaggatóval kiszaggatunk köröket. Ezeket egymás mellé rendezzük
egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, megkenjük olvasztott vajjal,
majd megszórjuk a következő keverék felével:
40 dkg darált dió
30 dkg porcukor
Ezután egy újabb sor pogácsaszaggatós tésztaréteg, újabb kenés és egy újabb adag szórás a tetejére is, a diós keverékből.
Az így elkészített aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük
vaniliasodóval tálaljuk.
Hozzávalók:
1/2 l tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 kk liszt
1 cs vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília
1 dkg vaj
A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A
tejet a van.cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük.
Tűzre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni
kezd. Forrni nem szabad a mártásnak, mert a tojássárga összecsomósodik
benne.
Ha ez mégis bekövetkezne, akkor sem kell pánikba esni, össze kell turmixolni! Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja.
Ha a tűzről levesszük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük.
|