Kb. 6-7 (mérettől függ) nagyobb darab főzni való burgonyát héjában felteszünk főni. Kb. 30 perc kell neki, hogy jól megpuhuljon és könnyű legyen kikaparni a közepét.
Ha a burgonya megfőtt, meghámozzuk, majd hosszában félbevágjuk, és egy teáskanállal kikaparjuk a belsejét úgy, hogy elég vékony legyen, de ne lyukadjon ki, illetve lehetőleg ne hulljon darabokra. Kis "bölcsőket"formálunk belőle, hogy jól megtölthessük a masszával.
A töltelék elkészítése
A filézett csirkemellet apró darabokra szeleteljük, ízesítjük sóval, borssal, majorannával, és kevés olívaolajon vagy vajon gyorsan átsütjük, de elő is főzhetjük. Minél kisebbek a szeletek, annál jobb, elősütés után tovább apríthatjuk a darabokat.
Az apróra tört csirkemellet, az előzőleg kikapart burgonyák belsejét, a két tojássárgáját, a tömlős sajtot, az apróra vágott lila hagymát, az előre lereszelt sajt felét a tejszínnel és a fűszerekkel jól összedolgozzuk.
Kivajazunk egy közepes méretű tepsit, és a félbevágott, kivájt krumpliszeleteket egymás mellé helyezzük.
Megtöltjük a burgonya szeleteket a kikevert masszával, jó vastagon megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, és egy kis felmelegített vajjal meglocsoljuk őket. Ha gondoljuk, szórhatunk még rá egy kis sót, borsot.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon először alufóliával lefedve összesütjük kb. 20 perc alatt, majd a fóliát eltávolítva még további kb. 15 percig hagyjuk pirulni. Így belül puha, kívül jó ropogós lesz.