Hozzávalók egy két literes formához:
25 dkg vaj,
20 dkg cukor
6 tojás,
egy vanília rúd belseje (vagy aroma),
50 dkg liszt (pl. fehér
tönkölyliszt),
csipet só,
1 zacskó sütőpor (pl. bio, vagy 1 púpos tk
szódabikarbóna),
13 dkg darált mák,
2,5 dl tej,
10 dkg tejcsokoládé
A díszítéshez: citromos cukormáz (10 dkg porcukor, és annyi citromlé, hogy fényes mázat kapjunk)
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral. A tojásokat egyenként keverjük bele a vajas krémbe. A tésztát ízesítsük a vanília belsejével, vagy aromával.
Végül keverjük bele a sütőporos lisztet is. A darált mákot főzzük krémes állagúra a tejjel. A mákos masszát keverjük bele a tészta 1/3-ad részébe. A másik felébe reszeljük bele tökgyalun a csokoládét. A formát vajazzuk körbe, majd hintsük meg liszttel. A forma aljába öntsük először a csokoládés masszát, majd erre kanalazzuk a mákos réteget. Egy kés vagy fakanál segítségével márványosítsuk a masszát (mártsuk bele, majd írjunk le egy-két kört, de ne kevergessük).
Előmelegített sütőben (175 fok) 60 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki, és csurgassuk körbe a citromos mázzal.
|