mézes lapokhoz
45 dkg liszt
15 dkg porcukor 1 késhegynyi szódabikarbóna 3 ek olvasztott zsír 4 ek olvasztott méz 1 egész tojás (villával felverve) 4 ek tej
töltelékhez
1/2 l tej 10 dkg búzadara 25 dkg margarin 20 dkg porcukor 2 cs. vaníliás cukor 1 tojássárga 20 dkg sárgabarack lekvár csokoládémázhoz 20 dkg étcsokoládé 20 dkg vaj
A tészta készítése:
A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A
tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót
nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük
margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített
sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan
sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni,
mert könnyen le lehet róla csúsztatni.) Töltelék készítése: A
tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve
kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és
tojássárgával habosra kevert margarint. Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre
jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik
lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a
darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a
vajat )
|