Hozzávalók a pörkölthöz: 1 kg szarvas lapocka, 2 fej vöröshagyma, kevés zsiradék, 2 db zöldpaprika, 2 kk pirospaprika, 2 db paradicsom, ételízesítő, só, bors, pici őrölt kömény, 5-6 szem borókabogyó, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 2-3 db babérlevél, 2 dl vörösbor, (esetleg vadfűszer) Hozzávalók a gombócokhoz: 2 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors
A kockára aprított hagymát a felszeletelt paprikával, a kevés
zsiradékon megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy kevés
vízzel, belekockázzuk a paradicsomot (a bőre nélkül). Beletesszük a felkockázott húst, ízesítjük a felsorolt hozzávalókkal, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi a húst ellepi. Fedő alatt elkezdjük főzni. Ha félkészre főtt, beleöntjük a vörösbort, majd fedő alatt készre főzzük. Amíg fő, elkészíthetjük a zsemlegombócokat. Egy tálban összekeverjük a felkockázott zsemlét, a lisztet, a vajat, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, valamint a tojást. Ízesítjük sóval, borssal. A masszából gombócokat formálunk, majd forrásban lévő, lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük.
|