Hozzávalók 1 adaghoz:
50 dkg tisztított szárnyas máj 2-3 ek kacsazsír, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes
vöröshagyma, só, bors, 1 dl tokaji (szamorodni vagy aszú), 1 dl tejszín
(teljes vagy főző, vagy növényi), 2 tk mézes dijoni mustár (vagy 1-1 tk
méz, mustár)
A zsíron dinszteljük meg a szeletekre vágott hagymát. Majd dobjuk rá a darabokra vágott májat, és a karikázott fokhagymát is. A májnak nagyon rövid idő elég, kb. 6-7 perc, hogy átsüljön. Lényeg, hogy ne szárítsuk ki, hanem puha maradjon. A májat 5 perc sütés után öntsük fel a tokaji borral, majd fűszerezzük. A sütés során látni fogjuk, hogy a szaft krémes állagú lesz. Amikor már nyomásra nem jön vér a májból, el is készültünk. Ekkor tegyük egy turmix gépbe, öntsük hozzá a tejszínt, és pépesítsük le teljesen. Tegyük a májkrémet egy kerámia tálba, és öntsük le a tetejét kb. fél dl olvasztott kacsazsírral. A tetejére díszítésképp szórhatunk pár szem színes borsot.
|