- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál só
- 3 tojássárga
- 0,6 dl olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál gríz
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 tojássárga lekenni
- kevés cukor beszórni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 teáskanálnyi cukrot, s belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot elvegyítettem, beletettem a tojássárgákat, az élesztős tejet s gyúrni kezdtem. Közben annyi langyos tejet öntöttem még hozzá, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen azért túl kemény sem. Végül két részletben hozzáöntöttem az olajat s megdagasztottam a tésztát.
40-50 percig letakarva, meleg helyen kelesztettem.
Közben elkészítettem tölteléket: a túrót villával áttörtem, s elkevertem a cukorral, grízzel, citromhéjjal.
A megkelt tésztát kettéosztottam. Előbb egyik felét nyújtottam ki enyhén lisztezett deszkán, s tenyérnyi téglalapokra vágtam. A tésztadarabok egyik felét éles késsel megcsíkoztam, a másik felére 1-1 kanálnyi tölteléket tettem s feltekertem.
Úgy tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a csíkozott fele kerüljön felfele.
Lekentem tojássárgával, s csipetnyi cukrot szórtam mindegyikre.
180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sütöttem.
Míg sült, a tészta másik feléből is előkészültek a bukták, majd azok is kisültek.
|