Hozzávalók:
80 dkg marhalapocka, 2-3 sárgarépa, fél zeller gumó, 1 fehérrépa, hagyma, fokhagyma, vörösbor 1,5 dl, olaj, mustár, tejföl, só, bors,
babérlevél, borókabogyó, oreganó, cukor, 1 erőleves kocka
A marhahúst
szeletekre vágom, besózom, borsozom, mustárral mindkét felét megkenem,
és egy jól záródó edénybe hagymával, fokhagymával, olajban pácolom
legalább 24 órát. Másnap lecsorgatom róla az olajat és egy serpenyőben
hirtelen mindkét oldalát megsütöm, fehéredésig. Majd egy lábosba teszem,
felöntöm annyi vízzel ami ellepi, hozzáadom az erőleves kockát és
majdnem puhára megfőzöm. Közben egy másik edénybe apróra vágott hagymát
pirítok olajon, majd rászórom a cukrot, azzal karamellízálom, ezt
követően felöntöm száraz vörösborral, és beleteszem az apróra vágott
zöldséget. Ilyenkor teszem bele a fűszereket is, majd párolom a
zöldségeket. Ha a vörösbor elfőtt róla, pótolom még egy kevés
vörösborral és a húsléből is öntök rá. Mielőtt teljesen megpuhul
belekeverek 3 evőkanál mustárt, és lassú tűzön tovább főzöm. Amikor a
hús majdnem puha, kiveszem a főzővízből, összeöntöm a zöldségekkel a
húslét és merülőmixerrel jól összeturmixolom. Persze lehet csinálni
turmixgépbe is, de azt utálom utána elmosogatni Amikor teljesen
homogénné vált a zöldség, belekeverem, a tejfölt, és visszateszem a
húsokat a mártásba. Ezt követően puhára főzöm, gyakran megkeverve,
nehogy leégjen. Zsemlegombóccal tálaltam
A zsemlegombóc hozzávalói :
3-4 szikkadt zsemle, 2 egész tojás, tej, liszt.
A
zsemléket apró kockákra vágom, majd olajjal kikent tepsiben megsütöm,
szép aranybarnára. 2 egész tojást összekeverek tejjel, majd ebbe
beleforgatom a piritott zsemlekockákat, annyi lisztet szórok rá,
amennyit felvesz, hogy kézzel jól formálható gombócokat tudjak
készíteni. Lobogó, sós vízben kifőzöm a gombócokat
|