A sütőt előmelegítjük légkeverésen 170 ºC-ra , egy 28 cm átmérőjű
kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, az alját pedig sütőpapírral
béleljük.
150 g csokoládét gőz fölött megolvasztunk, majd félretesszük hűlni.
Konyhai robotgéppel összekeverjük a vajat a porcukor negyedével és a
vaníliamagokkal majd hét tojássárgáját adunk hozzá egyesével, a
legvégén pedig egy egész tojás is megy bele. A szoba hőmérsékletűre hűlt
csokoládét folyamatos keverés mellett hozzáöntjük.
Ezután egy másik tálban felverjük a tojásfehérjéket a maradék
porcukorral (150 g) és egy csipetnyi sóval. Felváltva keverjük a csokis
masszához a tojásfehérjét és a lisztet. (Óvatosan, nehogy a tojásfehérje
összetörjön.)
A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe dugjuk.
55 perc alatt elkészül. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk a
tésztát kihűlni.
Miután kihűl a torta, kivesszük a formából, kettévágjuk, és
előzetesen felforralt, majd átszűrt sárgabarack lekvárral megkenegetjük a
torta alsó felét. Rátesszük a tetejét, és az egész tortát kívülről is
bekenjük barack lekvárral.
Végül a csokoládémáz készítése: gőz felett megolvasztunk 250 g
étcsokoládét (épphogy megolvad, vegyük is le a gőzről, úi. nem szabad
túlzottan felmelegíteni). A cukorsziruphoz 1,7 dl vízben feloldjuk a 300
g kristálycukrot, és felforraljuk. A szirupot a csokoládéhoz öntjük,
folytonos keverés közben. Majd az egészet pár perc alatt
összemelegítjük.
Ezután következik a mindent összecsokoládézó művelet: egy 60 x 60
cm-es (előzetesen alaposan megtisztított) hideg kőlapon hűtjük a mázat,
mégpedig úgy, hogy a csokoládémassza egy részét kitéve arra, tologatjuk a
csokit két széles pengéjű kés segítségével. Mikor kihűl visszatesszük a
lábasba, összekeverjük a többivel, majd újabb adagot kezdünk hűteni a
kőlapon. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a máz kellően lehűl, de
még kenhető állagú. Végül bevonjuk a mázzal a tortát. Fogyasztás előtt
egy nappal javaslatos elkészíteni